Το Health Hub είναι μια σύμπραξη 24 φορέων που ενώνονται για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας. Το δίκτυό μας περιλαμβάνει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικούς παρόχους, οργανισμούς και επιχειρήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας στην Ελλάδα.
Η ψηφιακή κοινωνία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Αν και οι επιδόσεις της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν βελτιωθεί, παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το Health Hub είναι ένας Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας με έδρα τη Θεσσαλία, με δραστηριότητες σε Ιόνια Νησιά, Αιγαίο, Αττική, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Αποτελεί συνεργασία 24 φορέων, περιλαμβανομένων δημοσίων οργανισμών, πανεπιστημίων, ερευνητικών και τεχνολογικών οργανισμών, επιχειρήσεων και φορέων υποστήριξης της καινοτομίας.
Μέσω του Health Hub, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς στον τομέα της υγείας έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, υποδομές, καθώς και στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, υποστηρίζοντάς τους στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.
Το Health Hub είναι μια σύμπραξη 24 φορέων που ενώνονται για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας. Το δίκτυό μας περιλαμβάνει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικούς παρόχους, οργανισμούς και επιχειρήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας στην Ελλάδα.
Οι Περιφερειακοί Κόμβοι Καινοτομίας του Health Hub στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και των υπηρεσιών υγείας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι κόμβοι αυτοί συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, την αύξηση της ακρίβειας και την βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές, ιστορίες επιτυχίας και τις τελευταίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας. Παρέχουν τη δυνατότητα δοκιμών, ανάπτυξης και εξέλιξης πρωτοπόρων λύσεων υγείας, με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των χρηστών.
Οι Περιφερειακοί Κόμβοι αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, δοκιμάζοντας διαφορετικές λύσεις σε ρεαλιστικά σενάρια, χρησιμοποιώντας στρατηγικά τους πόρους τους και παραμένοντας κοντά στην αγορά. Λειτουργούν, επίσης, ως σημεία πρόσβασης για ψηφιακές και φυσικές υποδομές, όπου οι ειδικοί του Health Hub παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου.
Επικεφαλής του Κόμβου είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και συμβάλλοντες φορείς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ε-Trikala, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και οι εταιρείες Infolyseis, Homecare & Wecare. Ο Κόμβος Θεσσαλίας φιλοξενείται στο JOIST Innovation Park (Λάρισα) και διασυνδέεται με κατάλληλους χώρους των εταίρων στη Θεσσαλία (π.χ. GISEMI Hub) για ευρύτερη κάλυψη. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: Αξιολόγηση Ψηφιακής Ωριμότητας, επίδειξη έξυπνων εφαρμογών υγείας προς όφελος των πολιτών, υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και καθοδήγησης ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, επιτόπια Bootcamps για προγραμματιστές λογισμικού και αναλυτές σε τεχνολογίες ψηφιακής υγείας με βάση την ΑΙ, εκδηλώσεις για χρηματοδοτικές ευκαιρίες/δικτύωση/Β2Ι και συνεδρίες χαρτογράφησης καινοτομίας.
Επικεφαλής του Κόμβου είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Τμήμα Φαρμακευτικής και συμβάλλοντες φορείς είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Τμήμα Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοηθών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας, το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών και η εταιρεία Infoquest. Ο Κόμβος φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Επικεφαλής Εταίρου, οι οποίες διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και χώρους για τις υπηρεσίες του κόμβου. Οι υπηρεσίες στις οποίες εστιάζει ο Κόμβος Αττικής είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, εφαρμογή ΑΙ για εξατομίκευση θεραπειών, in silico κλινικές μελέτες σε υγιείς και ασθενείς πληθυσμούς, ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων στην ανάπτυξη φαρμάκων/νανοφαρμάκων και πρόβλεψη in vivo συμπεριφοράς, εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για το σχεδιασμό φαρμακοτεχνικών μορφών, εκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια για τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και πρόταση για νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο «Νέες τεχνολογίες υγείας».
Επικεφαλής του Κόμβου είναι το Πανεπιστήμιο Πάτρας- Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών με την ενεργή υποστήριξη του Τμήματος Ιατρικής. Ο κόμβος εστιάζει σε υπηρεσίες “δοκιμής πριν την επένδυση” και “δεξιότητες και κατάρτιση”, με βάση την επαυξημένη και μικτή πραγματικότητα, αξιοποιώντας την κεκτημένη εμπειρία από ερευνητικά έργα, όπως το DIDYMOS XR και SmartWork project καθώς και τις συνεργασίες με σημαντικούς φορείς, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, τη Siemens, τη Μobigen και το Imperial College London. Ο κόμβος εδρεύει στην Πάτρα.
Επικεφαλής του Κόμβου είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, με έδρα στο Ηράκλειο. Οι υπηρεσίες του κόμβου θα εστιάσουν στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της εξατομικευμένης γονιδιωματικής ανάλυσης με βάση το έργο, την έρευνα και τις τεχνολογίες που ανέπτυξε η μονάδα ΔΙΓΕΝΙΑ που ιδρύθηκε το 2015. Ο κόμβος θα αξιοποιήσει την ενεργή συμμετοχή του Επικεφαλής Εταίρου στο Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Βιολογίας-ΕΔΙΜΟ, που συγκροτήθηκε το 2022 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας
Επικεφαλής του Κόμβου είναι το Πανεπιστήμιο Ιονίου- Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας με έδρα στην Κέρκυρα. Ο κόμβος θα αποτελεί σημείο παροχής πληροφοριών και υποστήριξης σε θέματα ΑΙ και Βιοπληροφορικής, θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ΑΙ στην υγεία, θα συμβάλλει σε δοκιμές, ανάπτυξη και εξέλιξη λύσεων καινοτομίας. Επίσης, ο κόμβος Ιονίου θα συμμετέχει σε εκπαιδευτικές και καινοτόμες δράσεις, θα διοργανώνει σεμινάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, ετήσια Hackathons και θα λειτουργεί ως τεχνολογική θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων (Technology Business Incubator). Τέλος, ο κόμβος θα αξιοποιεί πλήρως την ανοικτή και διαλειτουργική πλατφόρμα cloud, η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ιστότοπο και την ψηφιακή πλατφόρμα του HHUB.
Επικεφαλής του Κόμβου είναι τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Π.Δ.Β.Μ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Π.Α.). Ο κόμβος θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα μάθησης του HHUB με κύρια συνεισφορά του κόμβου στο εκπαιδευτικό σκέλος, προσαρμόζοντας κατάλληλα το περιβάλλον χρήστη, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη διαμόρφωση των μαθημάτων κλπ. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των εργασιών, ο κόμβος θα επικεντρωθεί στη στρατηγική χρήση των κοινωνικών δικτύων, την ενεργή παρουσία σε εκδηλώσεις και συνέδρια και τη χρήση mail marketing.
H πράξη «HEALTH HUB – ΕΚΨΚ για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας και Φαρμάκου με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης» με κωδικό ΟΠΣ 6001682 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Πάρκο Καινοτομίας JOIST
Βαλτετσίου & Τριπόλεως, 41336, Λάρισα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διευκολύνει και να εξατομικεύσει την εμπειρία περιήγησής σας. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερα