Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπροσώπηση του Health Hub από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας

1

Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας στο ξενοδοχείο “Caravel” στην Αθήνα, με θέμα «Οι κλινικές μελέτες και η Φαρμακοβιομηχανία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Health Hub. Την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ κ. Δημήτριος Γιαννακόπουλος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub.

Η πρώτη παρουσίαση, εκ μέρους του Health Hub, πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας κ. Κωνσταντίνο Δεμέτζο από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και την κα. Μαρία Πουρνάρη που είναι Επικεφαλής Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST και COO του Health Hub. Η παρουσίαση του καθηγητή Κωνσταντίνου Δεμέτζου επικεντρώθηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και της Νανοτεχνολογίας στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών προϊόντων, αναλύοντας την εφαρμογή τεχνολογιών όπως το CRISPR-Cas9, τα “organs-on-a-chip”, η ανοσοθεραπεία και η χρήση πραγματικών δεδομένων (real-world data) στις κλινικές δοκιμές. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα, όπως το Patisiran, το οποίο στόχευε σε γενετικές μεταλλάξεις, και το AlphaFold, που διευκόλυνε την πρόβλεψη δομών πρωτεϊνών, επιταχύνοντας τη φαρμακευτική έρευνα. Περιεγράφηκαν οι φάσεις της έρευνας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων με τη βοήθεια της ΤΝ, καθώς και οι οικονομικές και χρονικές βελτιώσεις που προσέφερε η χρήση της.

Στην ομιλία της η κα. Πουρνάρη υπογράμμισε τη σημασία των ευρωπαϊκών ψηφιακών κόμβων καινοτομίας, οι οποίοι υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής. Στην ομιλία της έδειξε ότι το Health Hub προσφέρει υπηρεσίες όπως η αξιολόγηση ψηφιακής ωριμότητας, οι εικονικές κλινικές δοκιμές και οι εξατομικευμένες ιατρικές λύσεις. Παράλληλα, υποστηρίζει την κατάρτιση μέσω webinars, εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων, Hackathons και AR/VR εργαστηρίων. Το Health Hub διευκολύνει τη δικτύωση με χαρτογραφήσεις καινοτομίας και παρέχει ολοκληρωμένη καθοδήγηση για την προσέλκυση επενδυτών και την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Ακολούθησε η ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή κ. Ευάγγελου Καραλή (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ) που αναφέρθηκε στις υπολογιστικές κλινικές μελέτες με κλασσικές μεθόδους μοντελοποίησης και προσομοίωσης, όσο και στις πλέον πρόσφατες μελέτες με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Παρουσιάστηκαν τρία παραδείγματα υπολογιστικών κλινικών μελετών από το εργαστήριό του. Το πρώτο αφορούσε την ανάπτυξη λογισμικού για την πρόβλεψη της έκβασης μία μελέτης βιοϊσοδυναμίας στηριζόμενοι μόνο σε in vitro δεδομένα διάλυσης. To δεύτερο παράδειγμα αφορούσε τη νέα προσέγγιση που έχει προτείνει το εργαστήριο του για την αναγέννηση εικονικών εθελοντών με βάση παραγωγικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το τρίτο παράδειγμα αφορούσε την πολύ πρόσφατη ιδέα της διανυσματικής ανάλυσης των μετρούμενων κλινικών σημείων με σκοπό τη μείωση της μεταβλητότητας και την επίτευξη χρήσης μικρότερου δείγματος στις κλινικές.

2

 

 

Μοιραστείτε το: